Mag ik mijn aannemer helpen?

Je kan je aannemer helpen, als hij daarmee akkoord gaat en je duidelijke, schriftelijke afspraken maakt over de taakverdeling. Hou er wel rekening mee dat bepaalde voordelen enkel gelden als je werkt met een aannemer.


Het is eventueel mogelijk om als bouwheer je aannemer te helpen, voor zover deze laatste hiermee akkoord gaat en er duidelijke schriftelijke afspraken gemaakt worden omtrent de taakverdeling.
Je dient hierbij wel in het oog te houden dat in sommige gevallen het voordeel van het 6%-tarief verloren zal gaan. Als de aannemer uitsluitend de materialen levert, zonder plaatsing, dan kan je niet genieten van het verlaagd btw-tarief. Je betaalt op de materialen die je zelf plaatst (bv. leidingen, radiatoren, dakpannen, …) 21% btw. Om het verlaagde btw-tarief te mogen toepassen moet de aannemer de geleverde materialen leveren én plaatsen.

Help je enkel je aannemer om hem tijd te laten winnen dan zal dit geen effect hebben op kunnen toepassen van het verlaagde btw-tarief. Voorbeelden van dergelijke werken zijn: je legt de bakstenen klaar op de stelling, je slijpt of graaft sleuven uit, je brengt de materialen enkel op de plaats waar de aannemer ze zelf zal verwerken in en/of vastmaken aan de woning, je reinigt het materieel van je aannemer, je maakt de mortel – rekening houdend met de door de aannemer gestelde eisen – je kuist de werf op, ….
Terug naar: 6% btw Terug naar weetjes