Wat zijn de btw-tarieven in de bouw?

In de bouwsector bestaan drie verschillende btw-tarieven, waarbij aan telkens andere voorwaarden moet voldaan zijn. 


21%
In het algemeen zal het btw-tarief van 21% van toepassing zijn. Dit tarief geldt vooral voor nieuwbouw en in bepaalde gevallen ook voor renovatiewerken. Dit hoogste tarief is ook van toepassing wanneer niet voldaan is aan de voorwaarden om te genieten van een verlaagd tarief.

12%
Dit tarief geldt voor bepaalde werken uitgevoerd en gefactureerd aan o.a. provincies, gemeenten en OCMW’s die sociale woningen verkopen of verhuren.

6%
De wetgever heeft een hele waslijst voorwaarden vooropgesteld om bepaalde werken te mogen factureren aan 6% btw. Kortweg kan je van het verlaagde btw-tarief van 6% genieten wanneer het gaat om verbouwings- of renovatiewerken aan een woning die meer dan tien jaar oud is. Ook de afbraak en heropbouw kan in bepaalde stadsgebieden genieten van dit voordelig tarief (m.n. in Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst).

Terug naar: Hou je budget onder controle Terug naar weetjes