Renovatie2020.be: de online-gids bij energiebesparende renovatie, met helpdesk

Al sinds 2010 stimuleert de website www.renovatie2020.be de Vlaamse verbouwer om in 4 stappen naar een energiezuinigere woning te gaan. Die 4 stappen gaan over het isoleren van dak of zoldervloer, het vervangen van glas en ramen, het vervangen van de verwarmingsketel en het isoleren van buitenmuren. Voor elk van de 4 stappen wordt op een overzichtelijke manier alle info gegeven die een verbouwer (in spe) zich wensen kan: vereisten, premies, oplossingen, verdelers… Voor wie op de website onverhoopt toch geen antwoord op een specifieke renovatievraag zou vinden, stelt www.renovatie2020.be een online-helpdesk voor.  

In 4 stappen naar een energiezuinige woning


In het jaar 2020 zijn er in Vlaanderen geen energieverslindende woningen meer. Dit is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. 

Om de Vlaamse verbouwer te helpen de energieprestaties van zijn bestaande woning op te krikken, werd in 2010 de website www.renovatie2020.be gecreëerd. Deze gidst de surfer doorheen elk van de 4 stappen die leiden naar een energiezuinigere woning: 
1. isolatie van het dak of de zoldervloer,
2. vervangen van glas en ramen,
3. vervanging van een verouderde verwarmingsinstallatie door een condensatieketel of een warmtepomp,
4. andere energiebesparende maatregelen, met name muurisolatie en vervanging van elektrische verwarming. 

Wie op www.renovatie2020.be één of meer van deze 4 stappen aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, waar documentatie kan worden aangevraagd, waar verdelers en plaatsers te vinden zijn, van welke steunmaatregelen kan worden genoten, en wat de geschatte kost en terugverdientijd zijn. Bovendien worden tal van referenties getoond en kan de surfer getuigenissen lezen van verbouwers die de energiebesparende stap in kwestie reeds hebben gezet.

Het online-antwoord op alle vragen


Voor wie onverhoopt toch geen antwoord zou vinden op bepaalde vragen m.b.t. dak- en muurisolatie, hoogrendementsbeglazing of raamprofielen, heeft www.renovatie2020.be een online-helpdesk, die makkelijk te bereiken is via het ‘infobalie-figuurtje’ op de homepage. Vul er uw gegevens in, geef aan op welke energiebesparende renovatiemaatregel uw vraag betrekking heeft, formuleer uw vraag zo duidelijk mogelijk (de website biedt ook de mogelijkheid om bepaalde bijlagen aan uw vraag toe te voegen) en de betrokken Renovatie2020-partners geven u zo snel mogelijk een persoonlijk antwoord op maat.

Praktische info


www.renovatie2020.be werd gerealiseerd i.s.m. Recticel Insulation, Isover, Wienerberger, Viessmann, Deceuninck en Saint Gobain Glass.
Voor Brussel en Wallonië is de Franstalige evenknie van de website te vinden op www.renoveraveclenergie.be.

Terug naar: Energiezuinig bouwen en verbouwen Terug naar weetjes