Nieuw sinds 1 juni 2018: verlaagde registratierechten belonen kopers met grondige BENOvatieambities

Koop je een bestaande woning waar nog renovatiewerk aan is? Dan betaalt de Vlaamse overheid je 1% van de aankoopprijs terug als je investeert in het zeer energiezuinig maken van die woning.

Sinds 1 juni 2018 zijn de registratierechten voor wie een bestaande woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert namelijk gedaald van 7% naar 6%.

Concreet: stel dat je een woning koopt voor 300.000 euro, dan krijgt je 3.000 euro korting of – anders bekeken – 3.000 euro extra BENOvatiebudget. En dat bovenop alle andere premies waar je recht op hebt…

Let wel: het moet gaan om een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’: dat is een renovatie waarbij minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd en minstens de opwekker voor verwarming (of koeling) volledig wordt vervangen.

Voor dergelijke renovaties was er ook al de lagere onroerende voorheffing. Heb je na 1 oktober 2016 een bouwaanvraag ingediend voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) en kan je na die renovatie een E-peil van maximum E90 voorleggen, dan krijg je vijf jaar lang een korting van 50 %.
Bedraagt het E-peil maar E60, dan hoef je zelfs vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing te betalen.

Hier een overzicht van alle premies en subsidies voor wie BENOveert
 
Terug naar: Actueel Terug naar weetjes