Rookmelders tegen 2020 verplicht in alle woningen


In alle Vlaamse woningen moeten tegen 2020 rookmelders geïnstalleerd zijn. Het Vlaams Parlement keurde daarover unaniem een decreetvoorstel van de meerderheidspartijen goed.

‘Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt, wat betreft brandveiligheid. Slechts in 43 procent van de woningen is er minstens één rookmelder geplaatst. Dat moet veranderen’, zegt Jelle Engelbosch (N-VA), een van de initiatiefnemers. Dus worden de rookmelders verplicht tegen 2020.
   

’s Nachts gevaarlijk


Een rookmelder installeren is nu al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting. Maar voor de andere 60 procent van het woonpatrimonium bestaat die verplichting niet. Onlogisch, vindt Engelbosch.

‘Vooral ‘s nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden’, vult Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V) aan. Ze wijst erop dat de algemene verplichting ook in het buitenland opgang vindt en dat Vlaanderen niet kan achterblijven.

(belga)
 
Terug naar: Actueel Terug naar weetjes