Wat zijn de btw-tarieven in de bouw

In de bouwsector bestaan drie verschillende btw-tarieven, waarbij aan telkens andere voorwaarden moet voldaan zijn.

21%

In het algemeen is het btw-tarief van 21% van toepassing. Dit tarief geldt vooral voor nieuwbouw en in bepaalde gevallen ook voor renovatiewerken.


Dit hoogste tarief is ook van toepassing als niet voldaan is aan de voorwaarden om te genieten van een verlaagd tarief.

12%

Dit tarief geldt voor bepaalde werken uitgevoerd voor en gefactureerd aan o.a. provincies, gemeenten en OCMW’s die sociale woningen verkopen of verhuren.

6%

De wetgever heeft een hele waslijst voorwaarden vooropgesteld om bepaalde werken te mogen factureren aan 6% btw.
Kortweg kan je het verlaagde btw-tarief van 6% toepassen wanneer het gaat om verbouwings- of renovatiewerken aan een woning die meer dan tien jaar oud is.

Ook de afbraak en heropbouw van een woning kan in welbepaalde steden aan dit voordelige tarief. Het gaat om Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst.

Opgelet: van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 geldt in heel België een verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen.

 

Neem zeker ook een kijkje in de rubriek "6% btw" (klik hieronder).