Een geschil 'in der minnen' oplossen. Waar moet je op letten?
Om een geschil met je aannemer, leverancier … definitief te beëindigen maak je best gebruik van een dading.
Een dading is een contract dat je schriftelijk afsluit 'tot slot van alle rekeningen'.
De Verzoeningscommissie Bouw
De Verzoeningscommissie Bouw beslecht geschillen via een minnelijke schikking wat je tijd en geld bespaart.
lees meerWie draagt de kosten van de offerte?
Een offerte is in principe gratis. Maar je aannemer zal bv. kosten aanrekenen als hij een echte voorstudie moet maken.
lees meerWat is een borgstelling en wat is het nut ervan?
Bepaalde wetgevingen, zoals de wet Breyne, verplichten de aannemer om een waarborg te leveren. Die waarborg dient als onderpand voor het nakomen van zijn verplichtingen tot de opdracht volledig is uitgevoerd.
lees meerWikifin.be: een antwoord op je geldgerelateerde vragen
Wikifin.be is een portaalsite van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Doelstelling van deze site is neutrale, betrouwbare en toegankelijke informatie ter beschikking stellen van de consumenten.
lees meerRekenmodule toont hoeveel uren je architect gewoonlijk werkt
Met de online rekenmodule van de KU Leuven bereken je hoeveel werkuren je architect gemiddeld presteert bij een nieuwbouw- of verbouwingsproject.
lees meerWat zijn de btw-tarieven in de bouw
In de bouwsector bestaan drie verschillende btw-tarieven, waarbij aan telkens andere voorwaarden moet voldaan zijn.
lees meerVlaamse energielening voor kwetsbare doelgroepen
Bepaalde kwetsbare groepen kunnen een goedkope Vlaamse energielening afsluiten. Daarmee kunnen ze werken financieren waardoor ze energie besparen in hun woning.
lees meerKom ik in aanmerking voor een (ver)bouwpremie?
Als je een woning koopt, bouwt of verbouwt, dan heb je in bepaalde gevallen recht op een premie van de overheid. Het premiestelsel in ons land is wel vrij ingewikkeld. De drie gewestregeringen hebben een eigen systeem uitgewerkt, telkens weer met andere inkomensplafonds, voorwaarden en premiebedragen. Deze worden regelmatig gewijzigd of aangepast. Ook de provincies, de gemeenten en de netbeheerders (voor elektriciteit of gas) geven in bepaalde gevallen premies.
lees meerDe verzekering gewaarborgd wonen
Wie een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, kan zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Zo helpt de Vlaamse overheid uw lening af te betalen als u een tijd niet kunt werken.
lees meerTips om bouwen betaalbaar te houden of te maken
Een aantal vuistregels om de kostprijs van je werken beter in te schatten en waar het kan, te beperken.
lees meerAsbest ... ook in jouw huis?
Iedereen die te maken heeft met verbouwing, afbraak, herstelling van woningen kan in aanraking komen met asbest. Sinds enige tijd mogen geen asbesthoudende materialen meer worden geproduceerd en verkocht. Nochtans was asbest vroeger een heel populaire grondstof voor duizend-en-een producten en bouwmaterialen.
lees meerGezond ventileren en verluchten
Ventileren is een absolute noodzaak voor een gezonde woning. Sinds 2006 is een ventilatiesysteem zelfs verplicht voor nieuwbouw en grote verbouwingen.
lees meerGrondig renoveren loont!
Je wil renoveren, maar je ziet op tegen het uitpluizen van offertes, het zoeken naar een geschikte aannemer of het uitvlooien van de mogelijke premies? Laat je niet afschrikken! Grondig renoveren loont en hoeft zeker niet moeilijk te zijn.
lees meerBENOveren: wat, waarom en hoe?
Gewoon renoveren is passé. Wie verstandig is, ‘BENOveert’: renoveert beter. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde.
lees meer