Nu ook in de woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig je perceel is
De woningpas breidt uit. Je kan met de tool 'groenblauwpeil' berekenen of je perceel bestand is tegen felle regen en droogte, en deze score toevoegen aan je woningpas
lees meerRenovatieverplichting voor woningen en appartementen
Wie vandaag een huis of appartement met EPC-label E of F koopt, is verplicht om binnen de vijf jaar een energierenovatie uit te voeren, zodat het label minstens op D aftikt. Het is wel nog beter om meteen voor een label B of A te gaan.
lees meerFluvius: wijzigingen 2023
Fluvius licht enkele belangrijke wijzigingen toe inzake elektriciteit, aardgas en digitale meters
lees meerNieuw in 2023
Een nieuw jaar brengt altijd nieuwe wetten en regels. We hebben de belangrijkste (ver)bouw- en woning-specifieke veranderingen kort opgesomd.
Actueel x Budget x Energiezuinig
lees meerLeningen en premies: stand van zaken 1 september 2022
Vanaf 1 september 2022 kan je de MijnVerbouwLening aanvragen en vanaf 1 oktober de MijnVerbouwpremie. Ook nieuw is de verlenging van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie tot eind 2023.
Actueel x Budget x Energiezuinig
lees meerWoning verkopen of verhuren? Voortaan kan u de woningpas ook delen met iedereen
De nieuwe functie ‘publiek delen’ zorgt er voor dat kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn ontvangen.
lees meerIs het nog altijd interessant om je bouwproject nu uit te voeren?
Hoe herken je een goeie aannemer? En waarom is het nog altijd interessant om je bouwwerken nu uit te voeren, ook al stijgen de prijzen voor bouwmaterialen. Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie vertelt je er alles over.
lees meerMaak je huis nu al klaar voor de toekomst: je verwarming
Met de 3de golf van de campagne 'Mee met de stroom' wil het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Dat is goed voor het klimaat en je portemonnee.
lees meerAsbestcharter
Wil je de asbestverwijderingspremie krijgen? Doe dan een beroep op een aannemer die het Asbestcharter ondertekende. Dat is een aannemer die veilig werkt en het asbest volgens de regels afvoert.
lees meerPremie voor thuisbatterij verlengd
De energie die je zonnepanelen produceren en die je niet meteen verbruikt, kan je opslaan in een thuisbatterij en later gebruiken. De Vlaamse regering heeft beslist de premie voor de thuisbatterij te verlengen tot eind 2024.
lees meerBtw 6 % - afbraak en heropbouw
Het verlaagde btw-tarief, 6% i.p.v. 21%, voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt in 2021, 2022 en 2023 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Dit was daarvoor enkel in 32 steden van toepassing. Er gelden specifieke voorwaarden.
lees meerWikifin.be: een antwoord op je geldgerelateerde vragen
Wikifin.be is een portaalsite van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Doelstelling van deze site is neutrale, betrouwbare en toegankelijke informatie ter beschikking stellen van de consumenten.
lees meerKom ik in aanmerking voor een (ver)bouwpremie?
Als je een woning koopt, bouwt of verbouwt, dan heb je in bepaalde gevallen recht op een premie van de overheid. Het premiestelsel in ons land is wel vrij ingewikkeld. De drie gewestregeringen hebben een eigen systeem uitgewerkt, telkens weer met andere inkomensplafonds, voorwaarden en premiebedragen. Deze worden regelmatig gewijzigd of aangepast. Ook de provincies, de gemeenten en de netbeheerders (voor elektriciteit of gas) geven in bepaalde gevallen premies.
lees meerGrondig renoveren loont!
Je wil renoveren, maar je ziet op tegen het uitpluizen van offertes, het zoeken naar een geschikte aannemer of het uitvlooien van de mogelijke premies? Laat je niet afschrikken! Grondig renoveren loont en hoeft zeker niet moeilijk te zijn.
lees meerMaak je verwarming winterklaar
De late zomer-begin herfst is het uitgelezen moment om je verwarmingsinstallatie in optimale conditie te brengen. Een correct geplaatste en goed onderhouden installatie heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Ook het risico op CO-vergiftiging daalt.
Actueel x Energiezuinig x Tips
lees meer