Weetjes: Actueel

Nu ook in de woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig je perceel is

De woningpas breidt uit. Je kan met de tool 'groenblauwpeil' berekenen of je perceel bestand is tegen felle regen en droogte, en deze score toevoegen aan je woningpas

Actueel

lees meer

Renovatieverplichting voor woningen en appartementen

Wie vandaag een huis of appartement met EPC-label E of F koopt, is verplicht om binnen de vijf jaar een energierenovatie uit te voeren, zodat het label minstens op D aftikt. Het is wel nog beter om meteen voor een label B of A te gaan.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Fluvius: wijzigingen 2023

Fluvius licht enkele belangrijke wijzigingen toe inzake elektriciteit, aardgas en digitale meters

Actueel

lees meer

Nieuw in 2023

Een nieuw jaar brengt altijd nieuwe wetten en regels. We hebben de belangrijkste (ver)bouw- en woning-specifieke veranderingen kort opgesomd.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Leningen en premies: stand van zaken 1 september 2022

Vanaf 1 september 2022 kan je de MijnVerbouwLening aanvragen en vanaf 1 oktober de MijnVerbouwpremie. Ook nieuw is de verlenging van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie tot eind 2023.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Woning verkopen of verhuren? Voortaan kan u de woningpas ook delen met iedereen

De nieuwe functie ‘publiek delen’ zorgt er voor dat kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn ontvangen.

Actueel

lees meer

Is het nog altijd interessant om je bouwproject nu uit te voeren?

Hoe herken je een goeie aannemer? En waarom is het nog altijd interessant om je bouwwerken nu uit te voeren, ook al stijgen de prijzen voor bouwmaterialen. Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie vertelt je er alles over.

Actueel x Tips

lees meer

Maak je huis nu al klaar voor de toekomst: je verwarming

Met de 3de golf van de campagne 'Mee met de stroom' wil het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Dat is goed voor het klimaat en je portemonnee.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Asbestcharter

Wil je de asbestverwijderingspremie krijgen? Doe dan een beroep op een aannemer die het Asbestcharter ondertekende. Dat is een aannemer die veilig werkt en het asbest volgens de regels afvoert.

Actueel x Budget

lees meer

Premie voor thuisbatterij verlengd

De energie die je zonnepanelen produceren en die je niet meteen verbruikt, kan je opslaan in een thuisbatterij en later gebruiken. De Vlaamse regering heeft beslist de premie voor de thuisbatterij te verlengen tot eind 2024.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Btw 6 % - afbraak en heropbouw

Het verlaagde btw-tarief, 6% i.p.v. 21%, voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt in 2021, 2022 en 2023 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Dit was daarvoor enkel in 32 steden van toepassing. Er gelden specifieke voorwaarden.

6% btw x Actueel

lees meer

Wikifin.be: een antwoord op je geldgerelateerde vragen

Wikifin.be is een portaalsite van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Doelstelling van deze site is neutrale, betrouwbare en toegankelijke informatie ter beschikking stellen van de consumenten.

Actueel x Budget x FAQ

lees meer

Kom ik in aanmerking voor een (ver)bouwpremie?

Als je een woning koopt, bouwt of verbouwt, dan heb je in bepaalde gevallen recht op een premie van de overheid. Het premiestelsel in ons land is wel vrij ingewikkeld. De drie gewestregeringen hebben een eigen systeem uitgewerkt, telkens weer met andere inkomensplafonds, voorwaarden en premiebedragen. Deze worden regelmatig gewijzigd of aangepast. Ook de provincies, de gemeenten en de netbeheerders (voor elektriciteit of gas) geven in bepaalde gevallen premies.

Actueel x Budget

lees meer

Grondig renoveren loont!

Je wil renoveren, maar je ziet op tegen het uitpluizen van offertes, het zoeken naar een geschikte aannemer of het uitvlooien van de mogelijke premies? Laat je niet afschrikken! Grondig renoveren loont en hoeft zeker niet moeilijk te zijn.

Actueel x Tips

lees meer

Maak je verwarming winterklaar

De late zomer-begin herfst is het uitgelezen moment om je verwarmingsinstallatie in optimale conditie te brengen. Een correct geplaatste en goed onderhouden installatie heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Ook het risico op CO-vergiftiging daalt.

Actueel x Energiezuinig x Tips

lees meer