Woning verkopen of verhuren? Voortaan kan u de woningpas ook delen met iedereen

Woningpas is het digitaal paspoort van uw woning. Voortaan kan u die ook publiek delen.

Waarom is uw woningpas delen zo handig

De nieuwe functie ‘publiek delen’ zorgt er voor dat kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn ontvangen. Dat is een win-win situatie. Als eigenaar hoeft u niet alle informatie bij elkaar te zoeken en voor geïnteresseerde kandidaat koper of -huurder staat alle nodige en officiële informatie netjes gecentraliseerd.
U maakt een publieke link aan die u kunt delen met geïnteresseerde kandidaat kopers of -huurders. Of bijvoorbeeld toevoegt aan een zoekertje op een immosite.

 

Ook als u verbouwingswerken plant en advies wenst van een energiedeskundige of architect, kunt u uw woningpas delen met deze experts zodat zij een idee krijgen van de toestand van uw woning.  

Wat met de privacy

De Vlaamse overheid beheert woningpas. De informatie is betrouwbaar, veilig en wordt met respect voor uw privacy behandeld.

 

Als eigenaar bent u de enige die op elk moment toegang heeft tot de informatie over uw woning. U beslist zelf of u tijdelijk toegang wil verlenen aan derden, wanneer u uw woningpas publiek wilt delen, met wie u uw woningpas deelt en voor hoe lang.

 

Hiervoor maakt u als eigenaar een éénmalige activatiecode aan die u deelt met de persoon aan wie u toegang wilt verlenen (delen met anderen) of maakt u een openbare link om uw woningpas publiek te delen. U kunt de toelating altijd verlengen of stopzetten. Verder kunt u in uw woningpas raadplegen wie toegang heeft en kunt u de publieke linken beheren.

Wat is woningpas

De Vlaamse overheid bundelt heel wat relevante info over uw woning in woningpas: een gratis digitaal paspoort voor uw woning.

Woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor u een premie ontving, bodeminformatie, informatie over de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee u een indicatieve energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee u de kwaliteit van uw woning kan checken.

 

Daarnaast kan u in woningpas een overzicht vinden van de nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan uw woning.

 

Woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid.

Info

Meer informatie over de woningpas vindt u op woningpas.vlaanderen.be

 

Bekijk het digitaal paspoort van uw woningdoor in te loggen met uw e-ID of via de itsme®-app.