Weetjes

Welke werken kunnen niet met 6%-btw?

Sommige werken komen niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%.

6% btw

lees meer

Hoe wordt de ouderdom van de woning bepaald voor het 6%-btw-tarief?

Je kan van het verlaagde btw-tarief van 6% genieten wanneer je verbouwings- of renovatiewerken laat uitvoeren aan je woning die minstens tien jaar oud is. Hoe bereken je die periode?

6% btw

lees meer

Mag je je aannemer helpen?

Je kan je aannemer helpen, als hij daarmee akkoord gaat en je duidelijke, schriftelijke afspraken maakt over de taakverdeling. Hou er wel rekening mee dat bepaalde voordelen enkel gelden als je werkt met een aannemer.

Budget x FAQ

lees meer

De Woningbouwwet (Wet Breyne) praktisch benaderd

Bouwt een algemene aannemer of bouwpromotor je woning? Dan geldt de Wet Breyne, met zijn specifieke regels en waarborgen.

FAQ

lees meer

Met of zonder architect?

Voor heel wat renovaties en voor alle nieuwbouwprojecten moet je een beroep doen op een architect. Maar de hulp van een architect is ook voor andere zaken nuttig.

FAQ x Tips

lees meer

Wat is het belang van een plaatsbeschrijving?

Klant en aannemer hebben er alle belang bij om via de plaatsbeschrijving aan te tonen hoe de situatie eruit ziet, voor en na de uitvoering van de werken.

Bouwgeschillen x FAQ x Tips

lees meer

Wat is een aannemingscontract in regie?

Bij een “aannemingscontract in regie” staat de prijs bij het afsluiten van de overeenkomst niet vast. Je kent het te betalen bedrag pas als de werken volledig zijn uitgevoerd.

Bouwgeschillen x Budget x FAQ

lees meer

Heb je een veiligheiscoördinator nodig?

Telkens wanneer twee of meer aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens werken uitvoeren op een bouwplaats, moet je een veiligheidscoördinator hebben.

FAQ

lees meer

Rookmelders sinds januari 2020 verplicht in alle woningen

In alle Vlaamse woningen moeten sinds begin 2020 rookmelders geïnstalleerd zijn.

Actueel

lees meer

Energiekaart toont hoeveel zonnepanelen en windturbines er in jouw gemeente zijn

Op energiesparen.be/energiekaart kan je bekijken hoeveel zonnepanelen en windturbines er zijn in je gemeente, je provincie en Vlaanderen. Daarnaast vind je er ook terug hoeveel en welke energiecoöperaties actief zijn in je omgeving.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

BENO, het informatie- en inspiratiemagazine voor de 'betere renoveerder'

Is je woning aan renovatie toe, doe het dan in één keer goed, en BENOveer in plaats van gewoon te renoveren. Dat is de rode draad doorheen het magazine BENO.

Energiezuinig

lees meer

Hoe 'duurzaam' is de locatie van je woning? Bereken het zelf met de Mobiscore

Na het EPC, het certificaat voor de energieprestaties van een huis, krijgen alle Vlaamse woningen nu ook een 'Mobiscore'. Die geeft aan hoe goed belangrijke voorzieningen bereikbaar zijn vanuit je woning. Maar fiscale of rechtstreeks financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast.

FAQ

lees meer